
De unde începem?
Înainte de a începe să construiești ceva sau să modifici o construcție existentă trebuie să știi că aproape orice asemenea intervenție, conform legislației din România, are nevoie de o Autorizație de Construire. Desigur, există niște excepții dar ele sunt minore iar dacă vrei să aflii mai multe despre ele avem un articol întreg pe acest subiect aici. Dacă nu te regăsești în acel articol, mai mult ca sigur trebuie să obții o A.C. iar aici deja intervenim noi. Ce trebuie înțeles din start este că noi te ajutăm nu doar cu obținerea acesteia ci te îndrumăm pe tot parcursul prin elaborarea proiectului tehnic într-o meniară care să te ajute la realizarea unei construcții trainice, sănătoase, sustenabile, și reușite iar ulterior acordăm asistență pe șantier astfel încât totul să decurgă conform așteptărilor.
Așadar, care sunt pașii pe care îi urmăm?
1. Analiza și discuțiile incipiente
La primele discuții vom încerca să aflăm cât mai multe despre dorințele și așteptările tale referitoare de la viitoarea construcție precum și la întreg procesul de construire. Este etapa la care încercăm să înțelegem cât mai bine în ce mod vei utiliza construcția și cum să o putem adapta cît mai bine în acest sens. Vom discuta despre funcțiuni, necesarul de spațiu, buget estimat, stil arhitectural și oricare altă idee pe care o ai, în funcție de cât de mult ai apucat să studiezi problema în prealabil. În paralel vom face o primă analiză asupra parcelei vizate (în cazul în care aceasta a fost aleasă) axându-ne pe informațiile disponibile la acest moment precum: topografia, contextul natural și antropic, cadrul legislativ în vigoare etc.
Coroborând toate aceste subiecte vom întocmi tema de proiectare care va sta la baza întregului proces pe tot parcursul acestuia.
2. Întocmirea unui Concept
Cosiderăm această etapă crucială în procesul nostru de dezvoltare a soluției arhitecturale, motiv pentru care insistăm pe ea mai mult decât ai crede.
Știu, sună a blabla și nu ajută cu nimic că doar noi vrem să construim, nu să visăm, nu?
Ei bine, înainte de toate trebuie să ne dăm seama mai clar ce anume vrem să construim și chiar dacă de multe ori ni se poate părea că ne gândim de atâta timp la proiectul nostru încăt deja îi știm toate aspectele, odată ce ne vom apuca să le punem pe hârtie și să analizăm contextul mai bine vom constata că de cele mai multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu situația de pe teren. Nu e nimic de speriat aici deoarece un Concept bun poate contribui la o soluție mulț mai bună și mai avantajoasă decât ideea cu care am pornit.
3. Solicitarea unui Certificat de Urbanism
Odată ce am concretizat conceptul vom întocmi documentația necesară în vederea obținerii C.U. Acesta este primul demers legal oficial prin intermediul căruia ni se vor comunica toate condițiile necesare a fi întrunite în vederea construirii obiectivului. Prin C.U. ni se vor enumera condiționările primare referitoare la funcțiuni admisibile, regim de înălțime, suprafețe construibile, avizele și acordurile necesare a fi obținute etc.
4. Solicitarea avizelor și acordurilor și întomcirea documentațiilor solicitate prin Certificatul de Urbanism
Pe lângă condiționările primare referitoare la amplasament, prin C.U. vor fi enunțate avizele, acordurile și documentațiile de specialitate necesare a fi obținute și care vor deveni parte componentă a documentației pentru obținerea Autorizației de Construire.
Printre acestea se numără documentațiile de bază precum documentația topografică și studiul geotehnic care sunt din start necesare în scopul definirii și detalierii soluției arhitectural-constructive.
Avizele și acordurile sunt de mai multe categorii și se stabilesc în funcție de particularitățile amplasamentului și a obiectivului.
Add a Comment
You must be logged in to post a comment